U novu sezonu obogaćeni raritetnim svjedočanstvom prošlosti

 

U novoj sezoni stalni postav srednjega vijeka Arheološkog muzeja biti će obogaćen novim  vrijednim kamenim spomenikom. U radionici za konzervaciju i restauraciju Arheološkog muzeja privodi se kraju  postupak konzervacije i restauracije kamenog sarkofaga iz vremena biskupa Donata. Riječ je o jednom od najznačajnijih srednjovjekovnih nalaza Arheološkog muzeja u posljednjih nekoliko desetljeća.

Sarkofag je otkriven tijekom istraživanja koja je Arheološki muzej provodio na  Trgu Petra Zoranića 2011. godine. Natpis na licu sarkofaga kazuje kako u njemu počiva Juraj grešnik svećenik i reklauz (reclausus). Pojam reklauz označava jedan od najstrožih oblika monaštva, koji podrazumijeva osamljenički život u maloj ćeliji, u potpunoj izolaciji od svijeta. Zbog specifičnog načina života za njih se znalo reći kako su živi zazidani, a u hrvatskom jeziku nazivalo ih se i zazidancima.

Zahtjevan postupak konzervacije i restauracije  provodi se  u muzejskoj radionici pod vodstvom Marije Zorice, a u postupku konzervacije i restauracije sudjelovali su  muzejski tehničar Frane Šunić, restauratorica Martina Rajzl, restauratorica pripravnica Marija Elena Lučić. Program konzervacije i restauracije spomenika u cijelosti je financiran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Nakon završetka  postupka konzervacije, sarkofag će široj javnosti biti predstavljen na prigodnoj izložbi koja će biti otvorena početkom turističke sezone,  a potom će biti izložen kao dio stalnog postava srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja. Na taj način stalni postav Muzeja biti će obogaćen još jednim spomenikom od iznimne vrijednosti i značaja.

Sarkofag001 Sarkofag002 Sarkofag003

Oznake:,
24 ožu, 2016 | Objavio u Aktivnosti, Vijesti | Komentari isključeni za U novu sezonu obogaćeni raritetnim svjedočanstvom prošlosti
Arheološki Muzej Zadar, sva prava pridržana