Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Tragovi prošlosti iz Kneževe palače u Ninu, autorice Majde Dadić

Pozivamo Vas na otvorenje  izložbe Tragovi prošlosti iz Kneževe palače u Ninu, autorice Majde Dadić. Izložba se otvara u Muzeju ninskih starina u srijedu, 11. studenoga u 11:00 sati.

Kneževa palača bila je velebna srednjovjekovna građevina u kojoj su se vršili poslovi vezani za upravljanje gradom. Radovima prenamjene zgrade ninske osnovne škole u zgradu gradske uprave prethodila su arheološka istraživanja.

Zgrada osnovne škole  je građena od 1907. do 1909. godine i tom su prilikom porušeni preostali zidovi „Palačine“, kako su ruševine kneževe palače zvali mještani Nina.

U arheološkim istraživanjima 2001. godine na središnjem ninskom trgu Kraljevac otkrivena je zapadna strana Kneževe palače, a u arheološkim istraživanjima 2009./2010. otkriveni su  zidovi i kameno popločenje središnjeg prostora.

Najranije datirani arheološki predmeti pronađeni 2009./2010. godine su oni iz kraja 13. stoljeća, te se vezuju za vrijeme kada je vrlo moguće građevina podignuta. Osim rijetko viđenih predmeta s kraja 13. stoljeća na izložbi se može vidjeti i keramičku, staklenu i metalnu građu datiranu do 17. stoljeća, a sve pronađeno tijekom 2009./2010. godine.

pozivnica- Tragovi proslosti iz Knezeve palace iz Nina

10 stu, 2015 | Objavio u Aktivnosti, Vijesti | Komentari isključeni za Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Tragovi prošlosti iz Kneževe palače u Ninu, autorice Majde Dadić
Arheološki Muzej Zadar, sva prava pridržana