Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar

Arheološki muzeji iz Zagreba, Zadra i Splita pripremili su zajedničku izložbu svojih najznačajnijih izložaka nastalih u vremenu od oko 400. do oko 1500. godine. Izložbe su pripremljene prema istovjetnom konceptu i otvaraju se u svakom od matičnih muzeja istoga dana i u isto vrijeme. Isto tako su i katalozi i drugi izložbeni materijali oblikovani prema istovjetnom konceptu te u cijelosti stručno i znanstveno usuglašeni.

Iz Arheološkoga muzeja u Zadru (nekoliko predmeta je privremeno pohranjeno u našem muzeju) i Muzeja ninskih starina predstavljeni su zlatni, srebrni i pozlaćeni predmeti iz Nina (Ždrijac, Sv. Asel, Banovac), Kašića (Glavčurak, Maklinovo brdo), Radašinovaca (Vinogradine), Velima (Velištak), Pridrage, Caske (Sv. Juraj), Novalje, Paga (Stari grad), Starigrada Paklenice (Sv. Petar), Visočana, Bibinja (Petrina), Polače (Sv. Kuzma i Damjan), Podgrađa (Asseria), Udbine (Katedrala Sv. Jakova) te s jednog nepoznatog nalazišta.

Predstavljeni su izlošci koji pripadaju ranom kršćanstvu, Istočnim Gotima, Bizantu i Hrvatima ranoga i kasnoga srednjeg vijeka u vremenskom rasponu od konca 4. i početka 5. pa do druge polovice 15. st. Ukupno je izloženo 58 predmeta.

U muzejskom fundusu ima još vrijednih i atraktivnih predmeta hrvatske kulturno-povijesne baštine koji su mogli biti predstavljeni na ovoj izložbi. Međutim izložbeni prostor stalnog postava Srednjovjekovne zbirke to nije dopustio, a drugog prostora nemamo.

Tags: ,
19 Nov, 2014 | Objavio u Aktivnosti, Vijesti | 0 komentara
Archeological Museum in Zadar, all rights reserved