About gift shop

Još davne 1962. godine u Arheološkom muzeju  Zadar u sklopu preparatorske radionice  počinju se izrađivati odljevi i kopije arheoloških predmeta, odnosno suveniri za  prodaju. Tadašnje suvenire izrađivao je prof. Božidar Vilhar, konzervator Arheološkog muzeja u Zadru.

Radionica za proizvodnju suvenira i danas sustavno i aktivno djeluje pod vodstvom djelatnika Muzeja Frane Šunića, a u njoj se izrađuju kopije i reprodukcije različitih arheoloških predmeta od keramike, gipsa, kamena i metala. Posebnu pozornost privlači nakit od bakra i keramike  izrađen po uzoru na nakit iz prapovijesnog razdoblja. Ponuda suvenira iz godine u godinu se obogaćuje s novim  kopijama i motivima. Nakon otvorenja  Novog stalnog postava antičke zbirke napravljen je i cijeli niz novih suvenira tematski vezanih za stalni postav antike. U ponudi muzejske suvenirnice  danas se može naći preko sto različitih vrsta ručno izrađenih suvenira (različiti tipovi amfora, kopije prapovijesnih, antičkih i starohrvatskih posuda, fibule, nakit tematski vezan za muzejski postav i dr.).

Posebno priznanje za proizvodnju suvenira Arheološki muzej Zadar dobio je na 4. Festivalu suvenira zadarske županije i 1. Festivalu suvenira Republike Hrvatske 2014. godine,  gdje je nagrađen zlatnom medaljom za cjelokupan vlastiti program izrade suvenira.

Ukoliko tražite jedinstven i originalan poklon za nekoga ili samo želite suvenir koji će vas podsjećati i buditi uspomene na vrijeme provedeno u Zadru posjetite našu suvenirnicu i sigurno ćete naći nešto za sebe.

Za kupnju suvenira kontaktirati Odjel za marketing i odnose s javnošću.

Marina Brkić
tel: 023 250 613
mob: 091 4254 089
e–mail: mbrkic@amzd.hr

Archeological Museum in Zadar, all rights reserved